Single Blog Title

This is a single blog caption

50. Asianajajapäivä 12.1.2018

AApäivät

 

Viikko sitten perjantaina 12.1. puolet Suomen asianajajista kokoontui Helsingin Kalastajatorpalle viettämään 50. Asianajajapäivää. Päivän teema oli lähitulevaisuuteen katsova Asianajaja 2025. Asianajaja 2050 tai vieläpä 2118 olisi toki ollut asteen jännittävämpi teema, mutta tällä hieman tylsemmällä ratkaisulla vältettiin lentävien toimistokalusteiden tai muiden nolojen tieteisseikkailumaisten tulevaisuudennäkymien ennustaminen. Vuosi 2025 on sopiva. Se on tarpeeksi kaukana ollakseen kiehtova ja samalla sopivan lähellä siten, että keskustelu pysyy realistisena ja mielekkäänä.
Asianajajapäivän logon paljon puhuttaneesta yhdyssanavirheestä huolimatta Asianajajapäivä oli onnistunut tapahtuma. Tulevaisuuden teemoista puhuttiin luentojen välissä ja muutaman lasillisen jälkeen myös ainakin meidän toimiston porukan kesken illallispöydässä.
Asianajajapäivän asiaohjelman yhdistävä teema oli muutos. Keskeisimpinä tulevina muutoksina itselle jäivät mieleen seuraavat:
  • Tekoäly mullistaa – näkökulmasta ja asianajajasta tietenkin riippuu, tuleeko se auttamaan asianajajaa vai viemään hänen työnsä
  • Muut palveluntarjoajat kuten lakiasiantoimistot ja tilintarkastusyhteisöt kilpailevat entistä enemmän asianajajille perinteisesti menevistä töistä
  • Asianajopalveluiden myynti ja markkinointi astuu entistä tärkeämpään asemaan, suurelta osin kahden ensimmäisen kohdan takia
Muun muassa unkarilainen asianajaja Orsolya Görgényi (ensimmäisessä kuvassa) piti erinomaisen puheenvuoron asianajomaailmaa odottavasta muutoksesta. Hän sai yleisön nauramaan hyväksyvästi toteamalla, että asianajajat ovat maailmanlaajuisesti sitä mieltä, että heihin eivät markkinoinnin tai painovoiman lait sovellu.
Asianajajapäivä nosti asianajajien ja muiden asianajotoimistossa työskentelevien lakimiesten päät hetkeksi pois toimeksiantotyöstä ja laittoi meidät ajattelemaan hieman laajemmin, pitkäjänteisemmin ja ehkä jopa innovatiivisemmin asioita.
Innostuksen ja kauhistuksen sekaisissa tunnelmissa tulin toisaalta ajatelleeksi myös sitä, että onko muutos todellakin niin ihmeellinen juttu? Tuliko se, että asianajotoimistojen tulee hyödyntää uutta teknologiaa ja kilpailla toistensa ja muiden palveluntuottajien kanssa jotenkin yllätyksenä? Monilla muilla aloilla muutos on kuitenkin perustila ja oman tuotteen tai palvelun kehittäminen huippuunsa ja muita paremmaksi on itsestään selvä tavoite.

AApäivä 2

(Kuvassa Katja Hollmén Dittmar & Indreniukselta)

Ei kuitenkaan tarvitse mennä pitkälle menneisyyteen, jotta osasyy asianajoalalla osittain vallitseviin asenteisiin löytyy. Asianajotoimistoilla on pitkään ollut Suomessa ja kansainvälisestikin voimassa markkinointikielto. Vielä vuonna 1982 kansainvälisten hyvää asianajotapaa koskevien ohjeiden mukaan ”Mainostaminen ei ole asianajokunnan arvon mukaista”. Tämä kanta on lähtöisin vuodelta 1926, jolloin Suomen Asianajajaliiton mukaan ”kaikenlainen reklaami-ilmoittelu on asianajajan ammatille sopimattomana kielletty”. Toimistomme kirjahyllystä löytyneen vuodelta 1998 olevan Asianajajan käsikirjan mukaan ”kyvykkäästi ja tarmokkaasti toimeksiantonsa hoitanut asianajaja on samalla tehokkaasti markkinoinut palveluksiaan”. Säännökset ovat myöhemmin muuttuneet ja osittain asenteetkin, mutta eihän tällainen asetelma lähde jälkiä jättämättä.

Ei siis todellakaan ole ihme, että asianajajat pitävät omaa alaansa jollain tapaa erityisenä. Se on sitä monin paikoin ollut aikaisemmin ja on vieläkin monessa suhteessa mitä tulee esimerkiksi asianajajan esteellisyyttä koskeviin säännöksiin. Koska asianajotoiminta kuitenkin on monessa suhteessa myös ”ihan tavallista” liiketoimintaa ja esimerkiksi asianajotoiminnan markkinointia koskevat säännöt ovat vapautuneet paljon sitten 90-luvun, on hyvä herätä tähän päivään ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Asianajajapäivä 2018 toimi erinomaisena herättelijänä siihen.

PS. Vuonna 1917 asianajo- ja lakitoimistojen mainostaminen on näyttänyt mm. tällaiselta ennen kuin vuonna 1926 Suomen Asianajajaliitto sen kielsi.

AAtoimistojen mainos 1917

// Saara Väätäinen, avustava juristi